Walk to Remember

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers



Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers


Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Tuesday, July 2, 2013

Tanda-Tanda Hampir Bersalin

Hari ni dah 30 minggu mengandung.
Badan memang dah terasa pelik, kadang-kadang sakit tulang bontot, kadang-kadang sakit celah peha, sakit belakang, kadang-kadang tak rasa apa-apa pun.

Kerja pun banyak lagi ni.
Ada satu test lagi untuk setiap kod. Harap dipermudahkan semua urusan..huu!

Serius memang tak tahu apa-apa pasal bersalin, melainkan dengar pengalaman orang lain je.
Try jugak imagine sakitnya bersalin tu macam mana, tapi semua cakap 'kau tak kan dapat imagine!".

Ok.. sampai ketikanya aku akan rasa sendiri.
Takut, but excited. :)

Jadi, aku rasa aku perlu tau kot apa tanda-tanda hampir beranak kan?

Maka aku pun ada lah search sikit-sikit..
Dan terjumpa kat 1 blog ni, so aku nak kongsi lah.
Sesambil tu aku nak hafal..haha..


Bayi Turun Ke Bawah
Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
•Sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.
•Kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing
•Sakit perut & memulas
•Kerap buang air besar
•Kerap terkentut
Keluar Lendir Pekat Atau Keluar Darah Bercampur Lendir
•Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.
•Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.

Sakit Belakang
•Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
•Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan anda. Ulangi lagi.
•Anda juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran anda.
•Jika sukar untuk anda berjalan, minta suami anda urut belakang anda dengan kuat semasa anda berbaring mengiring.
Pecah Air Ketuban
Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital.
Pintu Pangkal Rahim Terbuka Dan Menipis
Doktor akan melakukan pemeriksaan vagina. Pembukaan di bahagian pangkal rahim atau servik dikesan dengan skala 1 hingga 10.
Kontraksi Yang Tetap Dan Berterusan
Kira kontraksi atau pengecutan otot rahim anda.


Ini antaranya, ada lagi tanda-tanda lain, kalau berminat boleh baca kat blog tu. 



No comments: