Walk to Remember

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers



Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers


Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, May 23, 2013

LANGKAWI PART 3


hey dolls

ok the third day, kitaorg singgah kilang gamat, saje jakun tak pernah tengok mcmne gamat di proses... so memang  banyak la borong minyak gamat, balm gamat stock untuk setahun....

selepas itu kitaorg pegi makam mahsuri, lagenda langkawi... hehehhehe best giler pegi tengok rumah dia, tengok muzium dia sejarah dia... n bermacam2 mitos yang ada kat situ... so byk la snappy kat situ... siap ada jual perfume mahsuri ye!!! hahahaha


tempat menarik di langkawi
makam mahsuri duduk dalam area bergelar kompleks... weihh.. biar betik??? mula klana pun terkezut babun jugak, ingatkan makam mahsuri nie juz macam makam hang tuah kat melaka tu.. tapi ia sebenarnya berada dalam satu kawasan terancang n dihias cantik... macam2 ada kat dalam nie. ada muzium, restaurant, pusat kraf, pameran geologi, burung n demonstrasi produk2 langkawi. dari pintu masuk utama, nun jauh di tengah2 komplek nie, nampak jelas binaan makam... tempat bersemadinya puteri lagenda berdarah putih.. menandakan kesucian diri ketika mati difitnah.. begitu lah sadisss sekali kesahnya (T_T). klana tengok sekitar makam banyak tandan2 pisang, macam ada orang buat upacara bayar nazar di makam nie... omg.
makam mahsuri replika
psstt.. the secret revealed!! selama nie klana mati-mati ingat pic kat atas nie betol-betol makam mahsuri.. rupe nya tipah tertipu!! yg atas tu hanya replika makam... yeps, tu lah yg diberitahu pd kami oleh salah seorang pekerja di makam mahsuri nie..

makam mahsuri sebenar
ni makam mahsuri sebenar, yg benar lagi sebenar-benarnya... hanya ditanda oleh dua batu sungai.. terletak tak jauh di sebelah makam yg dikata replika tadi.. staf kat situ cakap, tujuan dibuat macam nie bagi menjaga kesucian makam mahsuri sebenar.. huhu


then kitaorg pegi underwater world, location Underwater World nie dekat, so.. jarak perjalanan dari hotel hanya memakan masa lebih kurang 20 minit. Patutnya boleh sampai lebih awal lagi, tapi memandangkan on the way kami lalu tepi pantai yang cantek mengoda... sempat lagi kami berenti n snap photo di beberapa tempat. Dekat2 nak sampai.. kiri kanan jalan klana lihat banyak chalet n rumah tumpangan jenis homestay style. Iklan2 tradisional massage jugak terpampang merata-rata... hurmmm.. klana dapat bayangkan penduduk langkawi nie business minded betul n xlepaskan peluang untuk memajukan ekonomi diorang dalam industri pelancongan. mat n minah saleh banyak kat cnie. xbestnya... ada satu kapel omputeh tu selamber bardak je naik skuter lalu depan van kami, dengan hanya pakai fabret beach clothes diorang... haishh.. rimas n mencocok2 mata betul lah...

langkawi
Underwater nie, bangunan dia duduk berjiran sebelah-menyebelah dengan shopping complex. Memandangkan kami sampai agak awal n kaunter tiket belum bukak, semua pakat ronda2 kejap kat dalam shopping complex tu (ekceli dalam complex tu pun xader apa sangat, masih pagi, banyak belum menjalankan biznes lagi). Dalam pukul 9.30 am, bila kaunter tiket start beroperasi, ramai mula beratur untuk beli tiket masuk. Untuk harga tiket, dewasa kena RM 28, kanak2 RM 18. Fees dia agak mahal.. huhuhu. tapiii... yeps, ada tapi nya. well, nak taw jawapan kepada tapi nya tu... jom la kita masuk dalam ruang bangunan underwater nie dulu <--- juz to bagi suspen sikit... hikhik .. (^o~)v
macam aquaria kat klcc, kat cnie pown ada terowong glass, agak huge jugak. so, boleh jeling2 main mata dengan hidupan marine seperti ikan pari besar, kerapu, shark n bla3x.. ada juga section untuk ikan air tawar, 3d theatre show... tapiii..yang paling3x tak bleh blah dengan underwater langkawi nie ialah dia ada satu ruang khas yang dinamakan penguins section. bahagian ni klana paling lama sekali dok melekat, hingga terpisah dari group member lain. klana penah jumpa pingu2 cute nie kat zoo negara,



Sebelum singgah makan di Pantai Chenang, kami sempat terjah ke Laman Padi yang terletak sekitar situ jugak. Itu pon secara tak sengaja kami singgah sebab tetiba ternampak signboard!

Dah tutup jugak tempat ini masa kami sampai. Tapi pintu pagarnya masih terbuka, boleh lah kami masuk ke dalam.

Waktu urusan nya adalah dari jam 10 pagi - 6 ptg. Dan caj masuk adalah PERCUMA.
Masa kami sampai sorang petugas pon tak ada. Pelawat adalah 2,3 orang dok meninjau kat dalam tu. 

Laman Padi ni tak besar mana pon. Terdapat ruang muzeum untuk pameran dan ruang terbuka untuk amali. Dah tentu kami tak boleh masuk ke ruang muzeumnya yang dah bertutup tapi masih berpeluang ke ruang terbuka tempat penanaman padi nya.

Dan ini merupakan pengalaman pertama  untuk melihat pokok padi dan orang2 lebih dekat. Merasa membelai butir2 padi, menghirup udara semilir angin berbau lumpur sawah dan mencuit bergurau dengan orang2. Padinya tengah menguning, cantik.

Ada rooftop gak boleh tengok keseluruhan sawah padi. Lokasinya memang betul2 tepi jalan utama Pantai Chenang. Kat hujung gambar yang nampak pokok kelapa tu lah jalan utamanya.
Antara tempat wajib dan trade mark untuk Langkawi. Juga sebagai bukti bahawa memang dah sampai ke Langkawi.
Dah puas berjalan di Taman Lagenda, barulah ternampak yang Dataran Lang or Eagle Square tu memang betul-betul dekat tepi terminal feri. Padahal dah parking elok dekat areaTaman Lagenda, drive jugak ke Dataran Lang coz ingatkan jauh. Rupanya boleh jalan kaki.
Parking lot di Dataran Lang adalah berbayar. Kena display kupon. Disebabkan kami tiada kupon, jadinya kami cepat-cepat turun dan tangkap gambar. On the way menuju ke kereta, singgah membeli ice cream. Seriously sangat panas.






















No comments: