Walk to Remember

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers



Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers


Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Friday, May 10, 2013

BUTTON BADGE D.I.Y

Hey dolls

button badge nie design sendiri. sebab malas nak tempah, kalo tempah kena tempah banyak.. ni pun berlebih2....

so i bagi cara2 nak buat sendiri ye...

Rata2 harga button badge, ada yang sampai RM4 per different design

So, apa kata. Kita design sendiri button badge kita
Design yg lain2 pon boleh,  macam ni.


atau design yang sama je semua macam ni



Sesiapa yang rajin nanti boleh la try design button badge anda
sendiri dengan menggunakan 
Adobe Photoshop
Kat sini, i ada share template
U'ols boleh download,
open kat Adobe photoshop.
Dan boleh terus start design


Saiz kat button badge, cik bie bagi yang standard saiz
58 mm ( 2.25 inch )
terpulang pada kretiviti anda untuk mendesign
button badge anda sendiri. Lepas tu,
boleh la pergi hantar print dan jadikan badge
maka, lihat sendiri hasilnya.



u'ols akan dapat template macam ni nanti 







Ok! Lepas tu ah boleh print. Lihat Outcome dibawah
.
Tarra.!



Button badge diatas dibuat secara manual, menggunakan tangan
untuk mengelepetkannya,
(kelepet? hmm.. apa bahasa sesuai nak guna untuk memaksudkan lipat ke belakang ni?
Hahaha.. layankan jelah ye.. hahaha..
aktiviti kelepet ini, tidak menggunakan bantuan
mesin sama sekali.


Nota KakiTangan :
Tengah fikir... nak DIY Sendiri ke button badge ni guna tangan?
Gigihnya.. ada masa ke nak kelepet benda ni banyak2?
Haih.. Bergantung pada keadaan kot.!
Tunggu dan lihat je ye..
Sesiapa yang gigih. Sila lah DIY benda ni sendiri
sangat menjimatkan.


Pakai kertas A4 biasa je. 
Print - gunting, kelepet ke dalam badge
yang dah semulajadi ada ni. 
Tutup dengan penutup pin bahagian belakang dia tu
nak bagi kuat, letak je gam tembak or gam UHU.
Hah! Siap dah..
Selamat mencuba resepi saya ni.
hehe.. love u'ols.
muah!





No comments: