Walk to Remember

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers



Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers


Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Monday, March 6, 2017

Nur Aufa Ima'ni

hi dolls

nampak sangat dah lama tak update.. tetibe dah ada anak no 2,,, alhamdullilah Allah S.W.T bagi rezeki lagi untuk mengandung pada 2016. Actually kitaorg tak plan pun cume dah memang Allah nak bagi rezeki... Kalina dapat tahu mengandung pun lepas cuti sebulan lebih dari kerja akibat jatuh tangga... tak pasal2 masuk besi dalam tangan.. tak pe tu nanti cerita.

ok Since dah ada experience mengandung NDQ, memang pregnancy kali nie Kalina jaga... x mkn byk sgt, alhamdullilah kali nie xde diabetis cume hb je kdg2 low.. masa nie pun jaga asthma, sepanjang mengandung alhamdullilah takde asthma.. selain dari tu semua ok.. berat pun tak naik sangat..

Before mengandung : 60 kg
first trimester : 56 kg (muntah2 teruk dr pagi sampai malam) memang lembik
Second trimester: 58kg (dah seronok naik)
third trimester : 60 kg
masa bersalin : 63 kg

Alhamdullilah masa mengandung duduk rumah tingkat 2, so hari2 memang exercise naik turun tangga. cuma towards bulan ke 8 mengandung kitaorg pindah rumah. Dapat rumah bawah plak tu... masa tu tawakal je...sebab xde excercise tangga..

rumah baru nie dekat dengan hospital sg buloh. tapi check up sebelum nie kat selayang. lagipun memang dah plan nak bersalin kat hospital selayang sebab senang nak hantar NDQ kat umah mama.

last week keje, kalina dah plan dgn bff nak jumpe on sunday nak lepak2,,, but seminggu memang teruk kalina kena cirit birit. google dalam internet diaorg cakap tu tanda2 nak bersalin... kalina dah nervous dah.. memang pray sgt kali nie nak bersalin normal..

Pagi ahad tu pukul 7 pagi dah bgn duduk dlm toilet. pas tu perut memulas (contraction) tapi kalina dah lupe dah rasa contraction macm ne.. sebab masa NDQ dulu air ketuban yg bocor, pastu pagi tu buka apps kira contraction... apps tu ckp pegi hospital tanda dah nak bersalin... ok mengelupur kejut budak tecik.. masa tu kul 9 .. dia macam relax je.. mandi pun slow motion.. kalina siapkan NDQ.. siap whatsapp bff ckp tak jadi jumpe sebab dah rasa contraction....

so dlm kete tahan lagi contraction. siap bawak air n biskut takut tunggu lama. handtar NDQ umah mama, terus g hospital selayang... first dapat rasa naik wheel chair... masuk bilik bersalin nurse suruh tukar kain.. masa nak tukar kain tu dah nmpak darah... ok relax lagi .. nurse sruh baring nak dengar CTG... pastu asyik tanya soalan je ... masa tu dah la tengah tahan sakit.. asik tanya tempat caezer tu sakit tak.. sampai kalina tertinggi suara ckp tak... nurse ckp dah buka 7 cm... mak aih.. bayangkan dr pagi tu sakit perut dah bukak 7 cm

tengah diaorg check CTG air ketuban plak pecah.. diaorg tengok color air terus tolak g labor room. masa tu kul 1100 nurse ckp baby dah makan taik so kena push cepat... memang rezeki sangat masa tu sebab semua dalam bilik tu perempuan. tak de lelaki pun.alhamdullilah... masa tengah sakit siap jerit tak nak bersalin normal nak czer.. hahaha ye la tengah sakit. nurse marah banyak kali sampai ugut suruh suami keluar.. baru la kalina nak dengar ckp. sambik daktecik bisik kat telinga awak yang nak bersalin normal.. apekah... aku tengah sakit, dia plak menyakit kan hati.. owh masa dlm bilik tu mmg bdk tecik tak banyak ckp cuz dah warning awal2... jangan ckp dlm tu kalo tak saya sakit hati... sebab dah kena time bersalin Damia

masuk labor room dalam kul 1110 minit lepas tu Aufa pun keluar. alhamdullilah.. berjaya push jugak akhirnya.ingat kan abis,, rupenya kena jahit plak.. adui... tak pe la janji aufa dah selamat keluar...

Aufa lahir 13 nov 2016, seminggu sebelum birthday ummi dia... berat 2.9kg kecik je tak macam kakak mia dia....

Alhamdullilah semua selamat. :) ini lah kenangan yang ada.,, Alhamdullilah Allah bg
rasa czer and normal... takde istilah tak perempuan la kalo tak bersalin normal.. dua2 sama sakit ye.. beza sebelum n selepas,,,




No comments: