Walk to Remember

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers



Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers


Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Saturday, October 19, 2013

Berurut Dalam Pantang

Assalamualaikum semua

Nie nak bercerita tentang berurut plak...kalo sape yang bersalin czer tak boleh nak urut terus, kena tunggu seminggu mcm tu..


 tapi kalina balik je rumah mama dah suh pakai bengkung takut perut buncit.... tapi tak la pakai ketat.. pastu kena pakai 24 jam kecuali mandi... haish... masa tido pun pakai ye.. contoh bengkung mcm kat gambar tu...



sementara nak tunggu boleh urut tu, mama ada suh buat bertungku, mula2 tu guna batu sungai.. sambil mama masak tu dia panaskan batu sungai tu sekali.. dia suruh letak kat punggung and perut...

bile makcik berurut tu datang, dia buat semua, bertungku, tangas, urut semua la..... tapi yang bertangas tu paling best.... sebab dia merapatkan balik rahim kita, hilangkan bau hanyir darah nifas... memang best buat. sehari buat dua kali.. dia ada rempah2 dia yang kena panaskan then letak kat tempat bertangas (dlm gambar kat atas)....


lepas tu mama letak kapur and limau sebelum bengkung, nak kasi stretch mark tu ilang, setengah orang kata gatal.. ntah bagi kalina ok je...hehehhee

now dah abis pantang kalina pakai PB je.. ye lah beli beribu takkan tak pakai kan?? huhuhuhu...






No comments: