So first and second day puasa memang tak daya nak
masak… maklum la baru hari yg awal puasa… so masuk 3rd day budak
tecik dah malas nak masak… sebab dia tak de idea…. Mula2 ingat nak masak nasi
ayam tapi tak tau resipi.. maklum la dulu “rajin” sgt tolong mama kat dapur. Then
terpikir nak buat nasi lemak…. Terus balik tu singgah GIANT beli barang yg takde…
so plan dia masak nasi lemak ayam berempah….. budak tecik tugas dia buat sambal
je and goring ikan bilis….. yg lain keje mummy to be nie…. Kena la tolong
menolong sebab sampai umah pun dah lambat.
Alhamdullilah menjadi jugak nasi lemak pertama kali I masak
nie….. saje masak lebih hantar kat umah mama… huh laku ok… my lil sis makan
bertambah 4 kali, yg lagi sorang 2 kali… my mum cakap sambal dia masam skit..
tu keje budak tecik…. hahahahaha
Nie la resipi dia :-
Bahan-Bahannya (Nasi Lemak)
4 pot beras (dicuci dan ditoskan)
3 pot pati santan
2 pot air
2 helai daun pandan (dicuci dan dikat simpul)
3 ulas bawang kecil (dihiris halus)
2 inci halia (ditumbuk)
Sambal Tumis (Resepi Sambal Sotong)
3 biji telur rebus
1 biji timun (dibuang kulit & dihiris)
Kacang tanah (digoreng)
Ikan bilis (digoreng garing)
Cara Membuatnya :
4 pot beras (dicuci dan ditoskan)
3 pot pati santan
2 pot air
2 helai daun pandan (dicuci dan dikat simpul)
3 ulas bawang kecil (dihiris halus)
2 inci halia (ditumbuk)
Sambal Tumis (Resepi Sambal Sotong)
3 biji telur rebus
1 biji timun (dibuang kulit & dihiris)
Kacang tanah (digoreng)
Ikan bilis (digoreng garing)
Cara Membuatnya :
·
Masukkan santan dan air ke
dalam periuk nasi. Tambahkan bawang, halia, garam dan daun pandan. Kacau semua
nya hingga sebati. Akhir sekali masukkan beras yang telah dicuci bersih.
·
Kemudian pasangkan suis
periuk nasi dan biarkan hingga nasi kering
·
Bile nasi dah masak,
gemburkan nasi perlahan-lahan biar nasi terlerai.
·
Dan hidangkan bersama bahan
sampingan yang lain.
Bahan-Bahannya (Ayam Goreng Berempah)
1/2 ekor hayam atau pun byk mana la hayam yg korang nak masak..
Bahan di
Kisar :
·
2 labu bawang besar
·
5 biji bawang merah
·
4 biji bawang putih
·
6 batang serai
·
5 inci halia
·
5 inci lengkuas
Bahan
Perasa :
·
garam
·
serbuk kunyit
·
2 sudu besar serbuk kari
daging baba's
·
daun kari (taruk byk mana
yg korang nak)
Cara Membuatnya :
·
Ayam yg telah di bersihkan
di lumur dgn garam, serbuk kunyit, serbuk kari daging, daun kari, dan bahan2
kisar.. perap le kejap..
·
Macam aku tak perap lama2
pun.. sbb nak cepat masak kannn.. lepas gaul2 bahan aku terus zasss goreng..
kang kalo perap lama sgt kang kebulur lak nak mkn.. dah le aku ni selalu
kelaparan..
·
Pastu gorenglah dlm minyak
yg panas.. sape goreng dlm minyak yg suam2 aku tampo kang tgn tu..
·
Goreng je dgn
belen2 bahan perapan sbb bahan2 tu yg buat hayam tu lebih sedap sbb dia
akan jd kerak2/serbuk2 gituuu... yennadeiii, berapa byk kali sebab daaaa...
Bahan-Bahannya (Sambal sotong)
·
3 ekor sotong kembang
·
5 senduk nasi cili kisar
·
2 biji bawang besar (1
dipotong kasar, 1 untuk dikisar)
·
1/2 inci belacan
·
1/2 cawan air asam jawa
·
Garam dan gula secukup rasa
·
Kacang tanah (ditumbuk
kasar)
Cara Membuatnya :
·
Sotong dipotong
kecil, dicuci dan toskan.
·
Kisarkan cili kisar bersama
bawang besar dan belacan.
·
Panaskan minyak dalam
kuali, tumis bahan kisar hingga garing. Tambahkan garam & gula.
·
Kemudian masukkan
sotong. Kacau rata.
·
Biarkan hingga sotong
sedikit masak. Masukkan bawang besar yang dipotong kasar. Tambahkan
air asam jawa.
·
Kacau rata dengan api sederhana
hingga sambal sedikit pekat. Akhir sekali masukkan kacang yang telah ditumbuk
kasar.
·
Rasa dan jika ok boleh
dihidangkan.
No comments:
Post a Comment